Vampyrrapport 2

En mycket försenad vampyrrapport kommer här. Sen sist har vi sett killfilmerna:
Cronos (1992)
Lost Boys (1987)
Samt operan: Fallet Makropulos här på Malmö Opera. (Kan redan nu avslöja att den var bäst)

Cronos gav lite samma känsla som när Maria visade oss flugmannenfilmen. Bra, kul, men jätteäckligt :(
(En ogenomtänkt del av vår vampyrplan är att både jag och Julija är ganska svagmagade i film)

Vi har efter filmen refererat till scenen i krematoriet flera gånger. Det är roligt att det är en "typiskt krematorietekniker"-grej att vara loj, lyssna på hög musik och inte märka när lik vaknar/försvinner/stjäls. Som i Riket också? Kan inte komma på fler exempel men visst har vi rätt?

Lost Boys hade en vibe om sig att vara homoerotisk så när vi faktiskt såg den blev vi lite besvikna. Det var mer action än bögeri, dåligt för en vampyrfilm. Jag tycker också det är lite töntigt med präktiga barnhjältar (tyvärr ett problem i Cronos med). Men precis som Cronos får den ändå ett svagt positivt betyg.

Fallet Makropulos hade vi ju velat se jättelänge och så fick vi gratisbiljetter till sista föreställningen! Tur för oss för VAD BRA DEN VAR. Men synd för er som läser detta nu.

Elina Makropulos är kanske mer en Orlandofigur än en vampyr – hon har fått evigt liv genom ett mystiskt elixir. Själva handlingen kretsar kring en arvstvist om ett gods, där också elixirets recept finns. I slutscenen sjunger Makropulos (Agneta Eichenholz) i alla fall väldigt gripande om aktuella vampyrfrågor: ska hon fortsätta leva för evigt, trots att det som gör livet värt att leva bara finns för de dödliga, sånt där.

När vi ser såna scener sitter vi och tänker/säger typ "gud vad bra skildring, exakt sådär är det ju att vara vampyr"... som om vi visste det? Men det är i alla fall efter den måttstocken vi bedömer vad som är en bra vampyrberättelse. Och det var det!

Härnäst vill vi se Fangs (1981), en egyptisk remake av Rocky Horror som jag inte kände till fanns förrän nyss. Men innan dess borde vi kanske se på Rocky Horror... Lite nervöst för Julija har aldrig sett den, och jag har sett den så många gånger att det känns som att jag måste stå för den.... typ sjunga med och så? Återkommer med rapport....... om ett halvår.......... hej så länge.

2023-06-28

Äldre inlägget
Comment Form is loading comments...